Белица

Белица е китно селце, сгушено в малка котловина в сърцето на Ихтиманска Средна Гора.
Ако патувате за Панагюрище по стария път, през Вакарел, спрете на центъра и си налейте от ледено студената вода, която тече целогодишно от старата чешма.Махала Черковна (или Средишна) е своеобразен "административен" център на заобикалящите я 15 махали. С църквата, кръчмата и кметството, Черковна е най-голямото населено място в района(Белица е синоним както на Черковна, така и на останалите 15 махали), макар и с около 50 постоянни жители.
Всичко излъчва спокойствие. Дори и рядко преминаващите коли не нарушават идилията, като че ли просто напомят, че утре трябва да хващаме обратния път.Всичко някакси навява мисли, че това село на доизживяване. Гробищата са по-гъсто населени от селото, стопанските сгради на ТКЗС-то, отдавна съборени, десетки дворове и къщи пустеят.... включително и нашата :(Тук съм прекарал най-хубавите си години от детството си. Лутане с часове из околните гори, игра с въображаемите ми приятели по поляната, а колко гъби съм напрал пак там.
Не знам и аз защо, но през последните 3-4 години съм ходил 3-4 пъти там. Отчуждих се от това място и то не по собствено желание, но сега твърдо съм решил, ще се връщам по-често към корените си. Там се чуствам толкова добре, че чак ми става гадно, като се сетя, че трябва да си ходя. Дори и сега, пишейки тези редове, ритъма ми се ускорява, започвам да преглъщам по-трудно, нещо вътре в мен се свива.През последния месец се канех неколкократно, да отида там с близки хора, но все имаще пречки - дъжд, изпити, махмурлук и т.н.
Този weekend обаче беше окончателно - 3 двойки се изтреляхме натам - с влак до Вакарел и там 23км. на стоп, който както винаги вървеще перфектно. (С едно уточнение, че Спас и Ели изпуснаха влака от Централна гара "Само за 12 минути, бе дееба " :) и после бяха обиколили местните махали докато ни намерят ).
Последва късен обяд, следобедна дрямка и обилна веччеря с риба на скара, червено вино, което по думите на Вуйчо ми, на следващия ден, било от '95г.В неделя станахме рано, направих сандвичи за всички и се впуснахме в приключение продължило 6 часа :)
Влезнахме в гората, пуснахме се надолу, после нагоре, панаромната полянка, почивка придружена с дружно кашляне и усвояване на кристалите,и прадължихме по черен път, които си мислех, че познавам добре, който съм бродил като дете, ама....
Ето тук при това дърво, явно трябваше да завием на дясно, но улизани в търсенето на манатарките, хванахме по левия път,който ни свали много надолу, като по пътя минахме през махали, в които животът е свършил преди около век, минахме по път, който не е минаван от години (колко мога само да гадая, съдеики по буйната растителност налазила целия път...).
Между временно групата от 6 човека, намаля, 3-ма ги загубихме, то не че знаех и аз накаде отивам, но бях сигурен че ще излезнам някаде, където ще се ориентирам, както и стана всъщност, като в 15:30 се оказахме в Грозьовци - най-отдалечената от Белица махала, на около 7-8 км. по асфалтов път. Беше голям шок за мен, да се окажа на това място, при положение, че бях повел групата към друга махала, на около 2км. по пътя и малко повече по черния, който поехме.
В крайна сметка се прибрахме, хванали доволен тен. Вкъщи "изгубените" трима се бяха вече прибрали, хапнали и Спас си казваше наздравици с Вуйчо :)Идилия, която има своя край. Стана 18:30 в неделя и ние почваме да се организираме за пътя обратно. Естествено никой не се съмнява в успешния стоп, освен дедо Гошо съседа, който упорито ни съветва, да си хванем рейса, че никой нямало да ни качи - "Да не са луди, да ви качват!"

Но и Белица няма, да я подмине индустриализацията...
По проект, близо до селото ще се изгражда мина за вермикулит и машините вече работят...Часът е вече 19, а нашата група е на изхода на селото.
Последно дружно закашляне и три двойки застават разделени през завой на пътя.
Въпреки че, ние бяхме първи на стопа, ни качиха последни - стара стопаджийска максима.
Но след около час чакане, по друга стопаджийска максима (която гласи, че има ли замесено стриване, свиване, палене и т.н) ни спряха и нас, едни "пишман" рибари, връщащи се от яз.Тополница, които ни оставиха на Нови Хан, от кадето с два бързи стопа се прибрахме в Елин Пелин.
Часът беше 21:45.

1 Comment:

  1. Teko said...
    Zdravei, kazvam se Stefan...moje bi me pomnish s prqkora mi Teko :D Izrastnal sum v selo Belitsa i iskah da te popitam, ima li kak da se svurja s teb...bih iskal da te popitam nqkolko neshta za kitnoto ni selce.
    Blagodarq ti za kratkata i priatna statiq - vse edno bqh tam s vas :)
    Pozdravi,

Post a Comment
 

Copyright 2011| Some right reserved. Site from Stef@n's network Official blog My point of view.